Celulele stem sunt in zilele noastre ţinta a numeroase cercetări, dezbateri, punctul de plecare a numeroase tehnologii dar și o problemă bio-etică majoră prin implicaţiile ştiinţifice, religioase, filosofice, etice pe care le-ar putea avea utilizarea lor asupra omului şi asupra viitorului omului.
Totusi, din ce in ce mai mult, celulele stem adulte reprezintă actualmente, o alternativă promiţătoare pentru celulele stem embrionare, aplanând astfel numeroasele polemici stârnite de cele din urmă, a caror obtinere necesită distrugerea embrionului.
1. CE SUNT CELULELE STEM?
Celulele stem sunt acele celule nediferentiate, primare, suse sau "mama", care au abilitatea de a se transforma (diferentia) în cursul dezvoltării umane, în mai multe tipuri de celule. Deci, spre deosebire de celula obisnuita care se poate diviza generand o noua celula, dar de acelasi tip , celule stem sunt pluripotente.
Celula stem, difera de celelalte celule prin faptul ca este mai mare de doua-trei ori si suprafata ei este acoperita de un invelis proteic.
Astfel, celule stem ale unui embrion vor da nastere oricarei celule, tesut, organ din corpul fatului, formand inima, plamanii, creierul samd.
Celula stem, este un fel de “mama” pentru celulele adulte si specializate din organism. Altfel spus, fiecare celula din corp a pornit la un moment dat dintr-o celula stem.
In limba engleza, “stem” este unul dintre cuvintele care in sens figurativ, inseamna mugur,de unde si numele de celule “stem” sau CELULE PRECURSOARE, intrucat din ele apar “mugurii” celulelor specializate.
In esenta, ele sunt celule nediferentiate care se pot transforma in orice tip de celule specifice organului sau tesutului care are nevoie de innoire.
2. CUM ANUME SE TRANSFORMA?
Celulele stem se multiplica prin diviziune (mitoza), generand astfel tipuri variate de celule specializate,(cum ar fi celula nervoasa,celula de piele, celula de ficat).
Astfel, din celula stem, rezulta:
1. prin diviziune simetrica: a) fie două noi celule stem (păstrând astfel caracterul nediferenţiat)
b) fie doua “progenituri”, adica doua celule diferenţiate (specializate)
2. prin diviziune asimetrica: o celulă stem şi o celulă diferenţiată;
3. IN CE SE TRANSFORMA?
Cand se divid pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 celule diferite si specializate existente in corpul uman: cum ar fi celula nervoasa,celula de piele, celula de ficat, etc., desigur in functie de necesitatile organismului (diferentierea) si pot da nastere dupa cum am subliniat mai sus, altor celule stem pluripotentiale, nespecializate (reinnoirea).
4. CE IMPORTANTA ARE ACEASTA CAPACITATE PENTRU ORGANISMUL UMAN?
Celula Stem reprezinta fundatia, este caramida de baza a organismului uman in procesul de crestere, reparare-regenerare si vindecare a organismului.
Cand o celula musculara, nervoasa sau de orice alta natura este vatamata, celula stem o inlocuieste diferentiindu-se in cel tip de celula. Ea are extraordinara capacitate de a se transforma in orice alt tip de celule, pentru a regenera tesuturi. Aceste celule stem formeaza un adevarat sistem de reparare a organismului.
Capacitatea de diferentiere in celule specializate atunci cand acestea din urma devin nefunctionale ca urmare a imbolnavirii, degenerarii, mutatiei, ranirii sau imbatranirii, fac ca utilizarea celulelor stem sa constituie cel mai valoros mecanism la dispozitia medicinei regenerative.
Practic, celulele stem pot regenera orice organ intern, elementele constitutive ale sangelui, mucoaselor precum si tesuturile (tesut nervos, cardiac, muscular, osos, etc)
5. CARACTERISTICI
Celula stem are capacitate migratorie .De exemplu, dintr-o celula stem rezulta 1000 de celule din sangele periferic.
Celulele stem circulante pot coloniza: ajung din maduva osoasa in splina sau ficat, etc.
Celula stem pluripotenta are morfologia necunoscuta.
Capacitatea celulei stem de a da naştere unei celule identice se numeşte autoreinnoire(self-renewal), iar cea de a da naştere unor alte tipuri de celule se numeşte diferenţiere.
Celulele stem se pot auto-reproduce de mai multe ori. Cu cat sunt mai nediferentiate, cu atat celulele au capacitate mai mare de autoreinnoire.
6. CLASIFICARE
In funcție de plasticitatea sau versatilitatea în dezvoltarea lor, se disting:
1. celule stem totipotente (care sunt cele mai versatile; astfel, zigotul este considerat celula totipotentă, are potențialul de a genera toate celulele și țesuturile care vor da naștere embrionului);
ele pot determina toate liniile celulare (sunt totipotente), au viata mai lunga si capacitate de autoreinnoire crescuta.
2. pluripotente (care pot da naștere la toate categoriile de țesuturi dar nu pot dezvolta un întreg organism, fiind responsabile doar de crearea organelor), formeaza mai multe linii dar nu toate; celulele stem pluripotente (liniile de celule stem embrionare) sunt de asemenea capabile să se dezvolte în majoritatea tipurilor celulare dar singure nu pot asigura funcționarea organismului și deci viața; acest ultim tip de celule stem pot fi găsite și în corpul uman ajuns la maturitate (de exemplu celulele din măduva osoasă care pot da naștere la toate seriile de celule sanguine dar în același timp și la celule hepatice sau miocardice).
3. altele sunt bipotente formeaza 2 linii;
4. altele sunt unipotente, formand o singura linie.
Se considera ca prin diviziunea celulei totipotente scade potentialitatea celulei, rezultand o celula stem pluripotenta. Dincolo de maduva spinarii exista doar celula precursoare care si-au pierdut capacitatea de reinnoire (generare tot de celule stem), fiind capabile doar de diferentiere
( generare de celule specializate).
Celulele stem se mai pot împărţi în două mari categorii:
1. embrionare :
celulele stem embrionare (ESC) pot da naştere oricărui alt tip de celulă/ţesut (pluripotenţialitate), şi pot fi obţinute din ţesut embrionar; ele sunt cele mai potente celule stem tocmai datorita proprietatii de a reproduce caracteristicile structurale ale oricaror tesuturi existente in organismul uman; cu toate acestea, atat cercetarea, cat si folosirea lor sunt limitate din considerente morale si etice;
2. adulte:
celulele stem din ţesuturile adulte au o capacitate de diferenţiere mai limitată (mono-, bi- sau multipotenţialitate), şi anume pot da naştere doar unor tipuri de celule ;
Este remarcabil că, într-un mediu de creştere optim, celulele stem din măduva osoasă şi cele din sângele cordonului ombilical au o capacitate de diferenţiere mult mai mare decât cele provenind din alte ţesuturi.
7. UNDE SE GASESC ? CUM SUNT PRODUSE ?
Celulele stem embrionare provin din embrioni - celule provenite din primul stadiu al dezvoltarii umane. Un embrion aflat intre trei si cinci zile, contine celule stem angajate in crearea de diferite tesuturi si organe pentru viitorul fat.
Celulele stem adulte sunt produse in maduva oaselor, dupa care calatoresc prin intreg organismul actionand pentru repararea si optimizarea functiilor organelor si tesuturilor.
Celule stem se mai gasesc in inima, creier, oase, plamani precum si in alte organe.
Celule stem pot fi de 4 tipuri in functie de proveninta lor. Astfel, exista:
-celule stem embrionare care provin din embrionii umani
-celule stem fetale care provin din tesuturile fetusilor avortati
-celule stem ombilicale (adulte) care provin din cordoanele ombilicale
-celule stem adulte care provin din tesuturile adulte
Deci, subliniem ca celulele stem adulte se gasesc in organism nu numai in perioada embrionara de formare a organismului ci si de-a lungul intregii noastre vieti, formand o rezerva de celule speciale care pot inlocui in caz de necesitate celulele distruse, in multe cazuri.
In urma unor studii fundamentate, s-a stabilit ca exista o alternativa la folosirea celulelor stem de origine embrionara: utilizarea celulelor stem adulte, care se regasesc in orice organism.
Celulele stem adulte sunt o populatie constanta a maduvei osoase hematogene, dar se regasesc in numar mare si la nivelul testiculului sau uterului. La nivelul maduvei hematogene ele se divid permanent in celule ale liniei eritroide sau ale celei limfoide, contribuind la buna functionare a sistemului sangvin si a sistemului imunitar al organismului. S-a dovedit insa ca celulele stem pot parasi maduva hematogena si pot intra in torentul sangvin, pe seama caruia ajung la tesuturile periferice.
Initial se credea ca celule stem adulte sunt cu mult mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca ar da nastere doar la tesuturi de tipul celor din care provin, dar noile cercetari ne indica faptul ca celulele stem adulte pot genera si alte tipuri de tesuturi . De exemplu, celulele hepatice pot fi folosite pentru producerea de insulina, care de obicei este creata de pancreas.
8. DINAMICA PRODUCTIEI DE CELULE STEM IN FUNCTIE DE VARSTA
Cercetarile stiintifice au dovedit ca exista un numar foarte mare de celule susa in organism, multimea acestora fiind in functie de varsta si de volumul sangvin.
In decursul vietii noastre intensitatea producerii celulelor stem se micsoreaza odata cu trecerea anilor.
Pe masura ce imbatranim sau ca urmare a unor boli acute sau degenerative, numarul de celule stem care circula prin organism scade, lasand organismul succeptibil la imbatranire, degenerare a organelor, imbolnaviri mai dese si mai profunde, incapacitate de vindecare.
Nu de mult cercetatorii Universitatii Duke au descoperit ca procesul de imbatranire este cauzat de scaderea numarului anumitor celule stem adulte aflate in circulatie .
Numarul scazut de celule stem adulte nu mai poate asigura regenerarea corespunzatoare, datorita acestui fapt odata cu imbatranirea scade si functionalitatea organelor.
De exemplu, la un adolescent, numarul total de celule stem din organism este de pana la 25 de milioane in aproximativ 5 litri de sange. Spre varsta de 60-70 ani, acest numar poate scadea pana in jurul cifrei de 3-5 milioane, adica numai o cincime la acelasi volum sangvin.
Acest lucru este sprijinit si de exemplul ca un copil se insanatoseste mult mai rapid dupa o fractura al colului femurului, decat o persoana in varsta. Cauza o gasim pe de o parte in faptul ca un copil are mult mai multe celule stem, care pastreaza organismul in conditie buna, pe de alta parte in cazul unui accident sau imbolnavire sistemul imunitar poate transporta rapid celulele stem acolo unde este nevoie de ele, iar aceste celule se transforma la locul potrivit in celulele necesare.
Descresterea producerii celulelor stem devine mai accentuata dupa varsta de 35 ani. Acest lucru se observa usor, fara ca persoana sa sufere de vreo boala, pielea imbatraneste, flexibilitatea corpului scade.
Coreland valoarea absoluta a celulelor stem din organism cu varsta se obtine un indicator al starii de sanatate care pare sa fie mai fidel si sa aiba o capacitate de predictie mai buna relativ la starea generala de sanatate decat masurarea colesterolului, a glicemiei sau a tensiunii arteriale.
Din aceste considerente rezulta o concluzie evidenta - cu cat numarul de celule stem din organism este mai ridicat, cu atat probabilitatea dezvoltarii de maladii este mai scazuta.
9. CUM ACTIONEAZA (FUNCTIONEAZA)
TEORIA REGENERARII CU CELULE STEM afirma ca celulele stem (adulte nu embrionice) sunt produse in mod natural in maduva oaselor si sunt eliberate in mod natural in circuitul sanguin (si limfatic) prin care calatoresc catre celulele care au nevoie de “ajutor”.
1. Astfel, cand un organ sau un tesut este intr-o situatie critica (boala), celulele acelui organ care sunt pe cale de a fi eliminate (sau care nu isi mai pot desfasura activitatea) elibereaza in circuitul sanguin si sistemul limfatic anumiti compusi chimici, care functioneaza ca un semnal biochimic ce declanseaza eliberarea de celule stem din maduva oaselor.
2. Organul mai elibereaza totodata si un alt compus chimic (marker) care atrage celulele stem catre acel organ.
3. Incepe proliferarea si o prima diferentiere a celulelor stem care apoi sunt eliberate din maduva oaselor si urmaresc gradientul de markeri din circuitul sanguin si/sau limfatic care le “ghideaza” catre organul respectiv lezat
4. Acestea, o data ajunse la locul modificarii patologice, suporta o a doua faza de transformare. Acum, celulele susa se transforma efectiv in celule ale tesutului-tinta.
Odata atasate, fiecare celula stem se multiplica de 3.000-5.000 de ori
Efectele acestui sistem de innoire a organismului sunt extrem de favorabile atat asupra intregului organism, cat si asupra organelor si tesuturilor la nivel microscopic. Sunt notate rezultate extrem de favorabile in cazul vindecarii fracturilor osoase, a restabilirii functionalitatii sistemului imunitar, a refacerii functiei pancreatice la soarecii de laborator bolnavi de diabet si se incearca chiar stabilirea efectului pozitiv al celulelor susa in refacerea integritatii si continuitatii celulelor nervoase.
Celulele stem au capacitatea de a se inmulti intr-un numar nelimitat in timpul vietii noastre, si se pot transforma in diferite alte celule cum ar fi celule de muschi, globula rosie, celule cerebrale, celule de ficat, etc., in conformitate cu necesitatile organismului. Astfel celulele stem slujesc unui sistem de remediere si inlocuiesc celule care lipsesc sau nu functioneaza corespunzator.
10. CE LE STIMULEAZA INMULTIREA
Celulele stem adulte se formeaza in maduva oaselor. Cercetatorii au descoperit ca la fel ca orice alt organ, ele pot fi stimulate la supraproductie. Dupa cercetarea a aproape 1000 de componente ale materiei au fost selectate 20 de substante naturale care au fost cercetate cu scopul de a stimula capacitatea maduvei osoase de a produce celule. Cercetatorii maghiari au gasit 9 substante prin a caror eficacitate se poate spori cu 50% cantitatea de celule stem din sange.
Intrucat este aproape imposibil sa se izoleze numai celule stem, interactiunea cu sansele cele mai mari de izbanda in privinta cresterii numerice a acestei populatii celulare consta in hranirea si protejarea ei direct la locul de rezidenta, adica in fluxul sangvin.
Studiile unui grup de cercetatori de la Universitatea din Pecs, bazate pe urmarirea interactiunii diferitelor substante naturale asupra numarului de celule stem la animale de laborator, concluzioneaza ca pentru a reusi dezideratele de mai sus este necesara o dubla operatie:
- in primul rand trebuie protejata populatia existenta de celule, iar
-in al doilea rand se stimuleaza diviziunea si producerea lor pe cale naturala.
Protectorul celulelor stem trebuie sa contina antioxidanti in cantitate suficienta pentru a favoriza dezvoltarea celulara si, in acelasi timp, trebuie sa impiedice dezvoltarea celulelor cu alte caracteristici genetice decat celulele normale ale organismului.
Pentru stimularea cresterii celulare este imperativa selectionarea atenta a produsilor care impulsioneaza numai diviziunea normala genetic, dar nu favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase. Astfel, pentru protectia celulara s-a stabilit in mod stiintific efectul favorabil al urmatoarelor substante: gelatina, sorgul, strugurii rosii, murele negre, semintele de coacaze negre si extractul din coaja acesteia, coaja de cirese amare, socul, coaja de prune si mere uscate, urzica, coada calului, florile de soc, extractul din frunze de mesteacan, concentratul de seminte ale strugurilor rosii.
Analizandu-se influenta miilor de plante si substante naturale , s-a ajuns la concluzia ca unele stimuleaza, altele impiedica producerea de celule stem, respectiv exista unele care au un efect neutru. Intre acele plante care stimuleaza producerea de celule stem gasim multe care cresc si in tara noastra.
Unele substante din plantele din tara noastra care produc celule stemsunt: algele verzi si albastre, galbenelele, usturoiul. Miezul samburelui de piersici impiedica producerea de celule stem.
Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii din Pécs a examinat prin experimente pe animale
efectul unor substante naturale si multiplele combinatii ale acestora asupra producerii de celule
stem. In timpul experimentelor cercetatorii au urmarit prin diagnosticarea sangelui cum
reactioneaza celulele stem la diferitele materii. Pana la urma au reusit sa produca amestecul total ntural care genereaza continuu si la aceeasi intensitate,in cele 24 de ore ale zilei, producerea de celule stem; dozata conform prescriptiei cercetatorilor, acest amestec natural poate sa genereze zilnic producerea de 5 milioane de celule stem.
Dintre acestea desigur se distrug foarte multe, dar in totalitate in cazul unei persoane mature va creste producerea de celule stem cu mare probabilitate cu 50%-75%.
Ingredientele din Olimpiq Stem pot stimula atat productia de celule stem in maduva oaselor cat si eliberarea a milioane de asememea celule pentru a circula prin organism.
Astfel, daca putem convinge organismul sa produca pe cale naturala mai multe celule stem adulte sau sa stimuleze diviziunea acestora, atunci organismul nostru va fi capabil sa repare tesuturile ale caror functionare este afectata de boli, accidente, degenerari sau imbatranire.
La intrebarea ce garanteaza ca aparitia intr-un numar asa de mare ale celulelor stem nu va deranja mecanismul de functionare a maduvei, si nu va produce de exemplu intr-un numar exagerat de mare leucocite, adica nu va porni un proces de aparitia cancerului, domnul Szabó a raspuns: In aceasta privinta putem sa ne simtim in siguranta totala. In primul rand am testat la nivelul genelor substantele producatoare de celule stem si numai acele componente au ajuns in preparatul finit la care celulele canceroase au reactionat favorabil. Pe de alta parte, pe langa preparatul care produce celule stem am mai dezvoltat unul care protejeaza celulele stem. Aceste doua trebuie sa fie administrate impreuna. Materia protectoare asigura pe de o parte buna functionare a celulelor stem inmultite si asigura echilibrul organismului, pe de alta parte aceasta materia contine antioxidanti intr-o cantitate asa de mare care impiedica producerea de celule canceroase. Deci in
consecinta produsul are un efect distrugator asupra celulelor canceroase, chiar daca nu aceasta este rolul lui principal.
11. TRATAMENTE - UTILIZARE
Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.
In ultimul timp, cercetatorii s-au indreptat spre alte potentiale recomandari de folosire a celulelor stem.
Acestea pot fi directionate sa se diferentieze in celule specializate care pot inlocui tesuturile bolnave din boli ca: Parkinson, Alzheimer, leziuni de coloana vertebrala, accidente vasculare cerebrale, boli cardio-vasculare, diabet, osteoartrita si artrita reumatoida.
Utilizarea amestecurilor naturale ce potenteaza marirea numarului de celule stem adulte PROPRII reprezinta astazi cea mai plauzibila si credibila alternativa pentru utilizarea eficienta a ceea ce deja organismul nostru ne ofera, printr-un mecanism perfect si lipsit de orice risc.
12. STIMULAREA PE CALE NATURALA A CELULELOT STEM: Terapia noului mileniu
Dupa parerea specialistilor adevaratul salt inainte l-ar constitui potentialul organismului de a corecta el insusi accidentarile, de a inlocui singur celulele pierdute in cursul imbolnavirilor, accidentelor sau pur si simplu datorita imbatranirii. Pentru aceasta nu este nevoie de izolarea, purificarea celulelor stem adulte, de cautarea anevoiasa a donatorului si de scaderea reactiei imunologice a organismului- gazda. Daca celulele stem adulte se afla in fiecare tesut, trebuie "numai" sa le gasim si sa le activam la locul si la timpul potrivit.
Prof. Dr. Tóth Géza remarca faptul ca experientele din ultimili cativa ani au aratat ca unele celule stem adulte, aflate in cateva tesuturi, izolate si apoi reintroduse in organism sunt capabile sa se diferentieze in celule si tesuturi. Aceasta este asa numita transdiferentiere.
Prof. Dr. Tóth Géza continua: "Astfel am ajuns la o noua posibilitate a folosirii celulelor stem in terapie, in cursul careia in organul accidentat, necesitand regenerarea, nu ajung celulele straine ci cele proprii. Este citat chiar cazul unui copil cu scleroza amiotrofica laterala care nu putea respira decat cu ajutorul aparatelor. In Spitalul de Copii din Torino medicii au extras din maduva osoasa proprie a copilului celule stem si le-au transplantat in maduva coloanei vertebrale. Datorita acestei interventii copilul a devenit capabil sa respire singur.
In masura in care ar fi posibila cresterea numarului celulelor stem adulte in circulatie, ar putea creste posibilitatea de regenerare, ar scadea numarul problemelor legate de imbatranire, ar creste functionalitate organelor, ar prelungi speranta de viata cu un risc mai mic al imbolnavirilor.
La aceasta influenta se ajunge prin cresterea diviziunii celulelor stem in maduva osoasa, prin stimularea trecerii acestora din maduva osoasa in sange, facilitarea circulatiei lor in sange si identificarea zonelor care trebuie ajutate, de asemenea sprijina instalarea lor in tesuturi, si ajuta la diferentierea lor in celule specifice corespunzatoare."
Acest produs reprezinta o alternativa deosebita comparativ cu celelalte modalitati terapeutice cu celule stem amintite mai sus. Avantajele sunt ca nu comporta probleme de etica, nu necesita asistenta medicala speciala, iar efectele secundare sunt absente datorita compozitiei in intregime naturala a produsului. Nu in ultimul rand este de amintit faptul ca, spre deosebire de celelalte terapii cu celule stem adulte este mult mai ieftin.
Szabó László conducatorul cercetarii asupra celulelor stem adulte afirma:
"In anii precedenti am derulat cercetarile de-a lungul unor linii de cercetare concrete , principalul criteriu fiind sa cautam in substante naturale metoda de intensificare a producerii celulelor stem in organism. Celula stem nu este un medicament, este produs de organismul nostru. Am urmarit sa dezvoltam un ansamblu de produse care se compun din substante naturale. Aceste produse stimuleaza producerea de celule stem in organism si ne ofera protectie. Prin aceasta creste semnificativ sansa de insanatosire a bolnavilor, se accelereaza procesul de vindecare, iar pentru cei sanatosi ofera preventie impotriva bolilor.
Nu va mai fi necesar sa se plateasca milioane pentru implantarea de celule stem prin interventii chirurgicale, deoarece organismul va putea produce celule stem si va putea folosi pe cele proprii cu ajutorul substantei active din produs. Astfel nu mai trebuie avut in vedere riscul acceptarii celulelor straine si nici consecintele imunologice dezavantajoase."
Si astfel s-a ajuns la STEMXCELL. In acest preparat se gaseste concentrat de alga AFA, 1-selectin, diferite polizaharide care pot creste cu 30-40% numarul celulelor stem adulte periferice.
Olimpiq Stemxcell - este un produs 100% natural, revolutionar, care ajuta la cresterea numarului de celule stem in organism. Astfel se pot reinnoi organele, chiar si oasele; se poate produce tesutul conjunctiv din care sunt formate discurile cartilaginoase intervertebrale; se pot forma glandele gastrice; se poate corecta vederea; se pot trata afectiuni hepatice, miocardice, precum si leucemia; se poate trata diabetul.
Prin folosirea - Olimpiq StemXcell - un om de 40 de ani poate dobândi un numar de celule stem apropiat celui de la varsta de 20 de ani. Un om de 50 de ani se poate compara astfel, din punct de vedere al capacitatii de regenerare a organismului cu unul de 20 de ani.
Cunoscând toate acestea putem afirma cu siguranta ca Olimpiq StemXcell deschide noi perspective în prevenirea si vindecarea unor boli si pentru încetinirea procesului de îmbatrinire. Substantele naturale implementate asigura perpetuarea celulelor stem care se pot transforma în orice alta celula pentru a asigura functionarea viguroasa a organismului.
Cu preparatul pe baza de plante Olimpiq Stemxcell, care acum este fabricat si comercializat, putem spori cu 50% zilnic producerea de celule stem în maduva osoasa, afirma Szabo Laszlo. Acest mecanism eficient se explica prin faptul ca antioxidantii vegetali, substantele ce contin bioflavonide, asigura drumul nestingerit al celulelor stem în circulatia sanguina. Preparatul Olimpiq Stemxcell realizat de el, care completeaza hrana, faciliteaza tratamentul la domiciliu la un pret rezonabil.
Nu întâmplator, profesorul Ember Istvan si conferentiarul dr. Kiss Istvan, cercetatori la Universitatea din Pecs au declarat: "Nu este exclus ca inspirarea producerii de celule stem este un pas important spre practica terapeutica celulara. Acest produs care stimuleaza producerea celulor stem, ajuta organismul sa-si corijeze el însusi neajunsurile la recuperarea celulelor pierdute prin boala, accidente sau pur si simplu prin îmbatrânire. În acest scop nu trebuie ca celulele stem sa fie izolate, curatate, sau tinute în cultura "in vitro" ca sângele din cordonul ombilical. Nu sunt necesare tehnici scumpe de transplant, de maduva osoasa, si nici nu este nevoie de donatori greu de descoperit. Daca celulele stem se afla în toate tesuturile, atunci ele trebuie numai activate prin implantarea permanenta de substante naturale, ceea ce si face Olimpiq Stemxcell."
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu