miercuri, 4 august 2010

Bolile copilariei

Rujeola (pojarul)

Rujeola (pojarul) este o boala virala foarte contagioasa, care survine prin epidemii, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Afecteaza mai ales copiii intre 1 si 3 ani care nu sint vaccinati. Rujeola se manifesta prin eruptie pe tot corpul, tuse si febra. Este imunizanta si se intampla extrem de rar ca o persoana care a avut o data pojar sa faca boala si a doua oara. O particularitate a rujeolei este aceea ca organismul copilului poate pastra virusul viu timp de mai multi ani. In ultimii ani, medicii au constatat o crestere regulata a cazurilor de pojar, datorata in principal unei rate de vaccinare prea mica. De fapt, singura modalitate de a combate aceasta maladie este vaccinarea.

Febra mare
Perioada de incubatie a rujeolei este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome.
Posibilitatea de molipsire este maxima in cele 3 zile care preceda aparitia bubitelor (in perioada in care copilul are febra). Foarte important este ca persoana bolnava sa nu se apropie de vreo femeie insarcinata deoarece exista un risc foarte mare de nastere prematura. Copilul va fi contagios pina la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata o izolare a bolnavului pe perioada maladiei. Pojarul se manifesta in primul rand prin febra foarte mare (39-40), nas care curge, lacrimare si tuse uscata. De asemenea, bolnavul este molesit, fara pofta de viata sau de mincare. Dupa cateva zile de febra apar mici bubite albe in interiorul obrajilor, care dispar atunci cind apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamana. Este vorba de bubite rosu-inchis, care apar mai intai pe fata, si acopera, treptat, tot corpul. Rujeola se vindeca dupa 10-20 de zile de la aparitia primelor simptome.

Beti multe lichide
Nu exista un tratament care sa vindece pojarul, boala trece de la sine. Este recomandat, insa, ca pacientul sa stea in pat si sa bea multe lichide, mai ales atunci cind are febra, pentru a evita deshidratarea. In afara de medicamentele pentru scaderea febrei sau pentru calmarea tusei, nu exista alte leacuri impotriva rujeolei. In schimb, prevenirea prin intermediul vaccinarii este cel mai bun remediu. Vaccinul R.O.R. (rujeola, oreion, rubeola) se face copiilor de peste 1 an (chiar de la 9 luni, daca copilul este dus la cresa). Se mai administreaza un vaccin intre 3 si 6 ani, apoi unul pe la 10 ani. Cu cit copilul este mai mare atunci cind se imbolnaveste de rujeola, cu atit este mai mare riscul de a face complicatii (otite, laringite, bronho-pneumonii, encefalite). Aceste complicatii pot sa fie foarte grave si sa apara dupa citiva ani de la infectia originala.

Scarlatina

Si scarlatina este una dintre bolile contagioase ale copilariei, mai putin frecventa, chiar daca este cauzata de o bacterie foarte raspandita (streptococul care cauzeaza si angina). Perioada de incubatie a bolii poate dura de la 1 la 5 zile, dupa care apar primele simptome. Pacientul are dureri de git, amigdalele lui sint umflate, are febra foarte mare, vomita si resimte, uneori, dureri abdominale. Dupa perioada de incubatie, apar puncte mici in regiunea inghinala, la subsuori, pe pliurile coatelor, care se intind, apoi, pe tot corpul. Eruptia provoaca mancarimi, dar are o particularitate, si anume, nu apare in regiunea gurii, care ramine palida de jur imprejur. Limba este, uneori, rosie si acoperita de o secretie alba. Eruptia dispare in 5 zile, dar pielea continua sa se cojeasca timp de 2 saptamini.

Consultati medicul
Este foarte important ca parintii sa mearga imediat la un medic daca suspecteaza ca copilul are scarlatina. Specialistul ii va prescrie tratamentul adecvat pentru a evita aparitia complicatiilor. Parintii trebuie sa examineze gatul copilului pentru a vedea daca amigdalele sint rosii si umflate. Daca pacientul are febra el trebuie sa stea in casa si este bine ca parintii sa il tamponeze pe corp cu un burete cu apa calduta. Este recomandat ca micutul sa bea multe lichide reci. De asemenea, daca nu poate manca din cauza durerilor de git, dati-i piure si supa sau alte alimente usor de inghitit. Nu este obligatoriu ca pacientul sa stea in pat, dar trebuie tinut la caldura si izolat pentru a nu raspandi boala. Copilul poate sa mearga din nou in colectiv dupa sapte zile de la aparitia bubitelor, deoarece dupa aceasta perioada nu mai este contagios. Scarlatina nu este grava, dar daca copilul este hipersensibil la bacterie, infectia poate provoca complicatii cardiace, o inflamare a rinichilor (nefrita) sau a articulatiilor (reumatism articular).

Varicela

Varicela (varsatul de vint) este o boala infectioasa, insotita de o eruptie violenta. Ea este imunizanta, adica nu poate fi facuta si a doua oara de cel care a contactat-o. Varicela poate aparea, in general, la copii intre 2 si 10 ani si provoaca mincarimi puternice din cauza bubitelor, pline cu lichid, care erup pe tot corpul. Dureaza aproximativ 12 zile. Virusul varicelei este acelasi cu cel al Zonei Zoster (care nu este, de fapt, decit o resurgenta a varicelei). O particularitate a varsatului de vant este aceea ca eruptia nu apare intr-un anumit loc, adica puteti gasi bubite pe pielea capului acoperita cu par, precum si in palme, pe organele genitale sau chiar si in gura. Perioada de incubatie a varicelei dureaza in jur de 15 zile. Perioada de contaminare este de aproximativ 8 zile dupa aparitia primelor simtome. De la primele semne, bolnavul trebuie sa stea izolat 10-15 zile, chiar daca nu se simte rau. Eruptia apare brusc pe tot corpul, prin puseuri, dupa ce copilul a avut febra mai mica sau mai mare timp de citeva zile. Bubitele se usuca, lasand o coaja care va disparea in 10 zile.

Nu exista vaccin pentru varsatul de vint.
Parintii trebuie sa aiba grija ca bubitele de pe corpul sau fata copilului sa nu se sparga, pentru ca ele pot lasa mici cicatrice inestetice pe toata viata. Chiar daca mincarimea ii provoaca o suferinta mare, bolnavul trebuie impiedicat sa se scarpine. Nu e bine sa rupa nici cojitele. In acest scop, parintii trebuie sa taie unghiile copilului, iar la nevoie sa-i acopere mainile, mai ales noaptea, cu mici manusi improvizate. Pentru a calma mancarimile, medicul de familie poate prescrie medicamente sau lotiuni si creme. Basicile trebuie dezinfectate zilnic, cu un antiseptic care nu irita, prescris tot de medicul curant, pana la aparitia cojilor. In prezent, nu exista un vaccin impotriva varicelei. Nici complicatii nu prea face boala, poate doar in cazuri exceptionale. Si atunci e vorba de suprainfectii datorate scarpinarii. De aceea este foarte important ca pacientul sa aiba mereu mainile curate.

Oreionul

Este o boala virala care afecteaza, in special, copiii mai mari de 3 ani si pe cei de varsta scolara. Rareori apare la bebelusi. Primele semne ale oreionului sunt febra, durerile de cap si umflarea glandelor salivare. Oreionul tine in jur de 5-15 zile. Ca si in cazul rujeolei, doar vaccinarea permite evitarea bolii. Perioada de incubatie a bolii este de 21 de zile. In primele zile, bolnavul are dificultate de a deschide gura, de a mesteca si de a inghiti. In majoritatea cazurilor, apare cate o umflatura dureroasa sub fiecare ureche si sub maxilar timp de aproximativ 3 zile. Pacientul trebuie sa stea in pat la caldura. Pentru a-i scadea febra si alina durerile, pacientul trebuie sa ia doar medicamente prescrise de medicul de familie, altfel putand risca complicatii grave. Cu cit copilul este mai mare, cu atit este mai mare riscul de aparitie a complicatiilor. Chiar daca sunt rare, acestea sunt periculoase si pot duce la meningita, encefalita si chiar pierderea auzului. Oreionul este foarte periculos daca apare la barbatii adulti, deoarece poate duce la sterilitate si chiar la impotenta permanenta.

Rubeola (pojarel)

Rubeola este o maladie virala, greu de recunoscut, si care trece, deseori, neobservata, deoarece are putine simptome. Boala dureaza in jur de o saptamana. Perioada de incubatie a pojarelului este de 15 zile, inainte de aparitia primelor simptome. Perioada de contaminare este de aproximativ 8 zile dupa aparitia bubitelor. Bolnavul are febra 2-3 zile, dupa care apare si o eruptie pe tot corpul, insotita de inflamarea ganglionilor. Petele sint rosii si arata ca niste piscaturi de urzica. Pacientul trebuie sa stea in casa pina la disparitia petelor si poate lua paracetamol pentru scaderea febrei. Boala nu este periculoasa pentru copii si nu da complicatii. Afecteaza, insa, foarte grav femeile insarcinate, deoarece are consecinte nefaste asupra fatului. Daca viitoarea mama se molipseste de rubeola in primele 3 luni de sarcina, fetusul poate avea malformatii grave, care pot fi neurologice (deficienta mentala), cardiace, oculare (orbire) sau auditive (surditate). Medicii recomanda in toate cazurile intreruperea sarcinii deoarece riscul de malformatie este de aproape 100%. Pentru a evita aceasta situatie, este recomandat gravidelor sa faca teste, in mod sistematic, la inceputul sarcinii. Si asta pentru ca, de multe ori, la mama boala nu da nici un simptom, dar devine fatala pentru sarcina.

Remediu pentru bubite
Pentru grabirea vindecarii bubitelor se recomanda un decoct 10% sau tinctura 20% din galbenele, rostopasca, flori de coada soricelului, marul lupului, pelin si coaja de stejar, in parti egale. Cu acest amestec se fac badijonari locale si se pun comprese. Corpul poate fi spalat cu un burete inmuiat in decoct. Se poate folosi si un unguent din acelasi amestec sau de propolis.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails