marți, 2 februarie 2010

Diabetul

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin nivele ridicate ale gucozei in sange (hiperglicemie). Boala apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta, sau cand organismul nu-si poate utiliza eficient propria insulina produsa.

Ce este insulina? Insulina este un hormon produs de pancreas care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme pentru producerea energiei. Astfel, boala se declanseaza cand organismul nu are suficienta insulina sau cand nu poate folosi insulina pe care o produce pentru transformarea glucozei in energie.

Diabetul Tip 2 (cunsocut si ca diabetul varstei adulte) este cea mai obisnuita forma de diabet. Persoanele cu diabet tip 2 nu pot utiliza eficient propria insulina. Acestia pot adesea sa-si imbunatateasca starea numai cu modificari in stilul de viata. Insa in multe cazuri este necesara si o medicatie orala prescrisa de medic.Tot medicul decide daca este nevoie de insulina.
Simptome:- Sete cronica, excesiva
-Gura uscata
-Urinare frecventa
-Foame mare
-Scadere inexplicabila in greutate
-Vedere incetosata
-Aceasta varietate de simptome sunt datorate nivelului ridicat al glicemiei in sange.

Teste Betachek
Betachek sunt teste vizuale (nu necesita un aparat) pentru masurarea concentratiei de glucoza din sangele capilar, cu citire numerica pe un cod de culori.

Un test este format din doua mici patratele, care contin un reactiv absorbant, atasate la unul din capetele bandeletei din plastic. Glicemia poate fi estimata vizual prin compararea cu o scala de culori situata pe cutia de teste in intervalul 9-991 mg/dl (divizat in 14 trepte pentru citire).

Persoanele care au rude apropiate ce suferă de diabet zaharat de tipul II sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvolta această afecţiune, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani, informează Reuters.
Printre obiceiurile alimentare “moştenite” de persoanele cu diabet se află consumul de alcool, consumul de carne roşie, de băuturi bogate în zahăr, care explică legătura dintre riscul de a avea diabet şi istoricul familiei.
Nediagnosticarea diabetului este o problema majora in majoritatea tarilor. Studii epidemiologice au demonstrat ca din toate cazurile de diabet intre 30% si 50% nu sunt diagnosticate.

Pe baza experientei de cca 15 ani consideram ca cel mai simplu, mai rapid si mai convenabil mod de a va controla singuri glicemia sunt testele vizuale comparative BETACHEK. Acestea nu necesita un aparat, sunt precise si va pot indica daca aveti nivelul glicemiei intre limite cat mai normale (pragul superior 110 mg/dl). Fie ca sunteti diagnosticat deja cu diabet, fie ca sunteti suspectat ca ati putea avea diabet, este bine sa va testati glicemia dimineata (a jeun) si la 2 ore din momentul in care ati inceput sa serviti masa (postprandial).

Pentru un prim auto-diagnostic de diabet trebuie sa repetati testarea glicemiei in mai multe zile, succesiv pentru a verifica daca nivelul glicemiei este normal. BETACHEK sunt convenabile ca pret si deci, va puteti permite testari frecvente.

Daca glicemia pe nemancate, dimineata, dupa 8 ore de post este ≥126 mg/dl atunci se pune diagnosticul de diabet zaharat. Se va repeta insa determinarea si in zilele urmatoare pentru confirmarea diagnosticului.
Bolile cardiovasculare si bolile renale se afla intr-o stransa corelatie cu factorii de risc cardiovasculari. Datele unor studii recente arata un risc ridicat de deces cardiovascular. Hipertensiunea este frecvent intalnita la persoanele cu diabet, in special la pacientii cu diabet tip 2, supraponderali. Mai mult, hipertensiunea este un factor de risc pentru moarte cardiovasculara. Orice pacient care are tensiunea arteriala sistolica > 145 si cea diastolica > 80 trebuie sa fie considerat ca avand hipertennsiune. Un bun control acasa al glicemiei, cu o tinta a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) intre 6,5 - 7,5% preintampina riscul complicatiilor cardiovasculare.
Sarcina unei femei care sufera de diabet zaharat tip II este considerata cu risc din cauza faptului că în cazul în care diabetul nu este bine compensat, hiperglicemia importantă şi prelungită poate duce la diverse complicaţii.
Ce trebuie sa faca o persoana cu diabet pentru prevenirea orbirii?
- sa mentina valorile glicemiei cat mai apropiate de nivelele de glicemie la persoanele ne-diabetice (sub 110 mg/dl glicemia de dimineata si sub 160 mg/dl glicemia dupa masa
- sa mentina tensiunea arteriala sub 130/85 mmHg
- Sa faca un control al fundului de ochi odata pe an
Ce trebuie stie o persoana cu diabet pentru prevenirea sindromului de picior diabetic?
Ingrijirea piciorului consta in Preventie, Diagnostic, Tratament
- Neurpatia are ponderea de 78% din cauzele ulceratiilor piciorului
- Asocierea neuropatiei cu deformatii si prezenta unor traume sunt critice in 63% din cazuri.
- 80% din ulceratii pot fi prevenite prin examinarea picioarelor de catre medicul diabetolog
La fiecare 30 scunde in lume se amputeaza un picior din cauza sindromului piciorului diabetic
- Majoritatea amputatiilor incep cu ulceratia piciorului
- Unul din sase cazuri de diabet va avea picior cu ulceratie
- Pana la 85% din amputatii pot fi evitate.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails