marți, 9 februarie 2010

Anemia

Anemia nu este o boală atât de simplă cum pare la prima vedere, iar cauzele ei pot fi multiple. Din momentul în care s-a instalat, persoana anemică se simte obosită tot timpul, chiar după ce a dormit bine, câteva nopţi la rând.


O serie de plante precum anghinarea, cătina, afinele, genţiana, urzica, păpădia, lucerna sunt eficiente în anemie.

Anghinarea conţine fier

Datorită conţinutului ridicat de săruri minerale pe bază de fier, calciu, magneziu, zinc, anghinarea stimulează producerea de hematii. Ceaiul de anghinare stimulează pofta de mâncare şi combate efectele grave ale anemiei: vărsături, sete excesivă şi vertijuri. Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze mărunţite, care se opăresc cu 500 ml de apă clocotită. După răcire se strecoară lichidul şi se îndulceşte cu miere. Un sfert din ceai se bea dimineaţa pe stomacul gol, iar bolnavul trebuie să stea culcat pe partea dreaptă 30 de minute. Restul cantităţii de ceai se va bea în cursul zilei, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Tratamentul va dura 20 de zile, urmat de o pauză de o lună, după care se poate repeta.


Afinele au proprietăţi antihemoragice


Foarte bogate în fibre, în vitamine (B1,P,C) şi minerale, precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, afinele (Vaccinium myrtillus) contribuie la detoxifierea totală a organismului. Frunzele ş florile de afin se folosesc pentru ceaiuri recomandate în diferite afecţiuni: diabet, enterită, colită şi oboseală cronică. Terapia cu ceai de afine este benefică în scăderea valorii ureei din sânge, pentru refacerea tonusului la persoanele în vârstă şi a copiilor mofturoşi la mâncare şi ca adjuvant în tratamentul tuberculozei. Sucul de afine (câte 200 g pe zi), băut pe stomacul gol dimineaţa, ameliorează acuitatea vizuală, stimulează apetitul şi are proprietăţi antihemoragice.

Cătina, o polivitamină naturală

Fructele de cătină sunt adjuvante în avitaminoze, regeneratoare şi revigorante. În special în anotimpul rece, cătina, bogată în vitamina C completează doza zilnică necesară persoanelor anemice şi a celor care depun eforturi fizice şi intelectuale. Cardiacii, convalescenţii pot beneficia de puterea terapeutică a cătinei. Fructele acestui arbust conţin zaharuri, cantităţi semnificative de săruri minerale (calciu-211,8 mg %,fosfor-194,4 mg %, potasiu-165 %) şi vitaminele A (până la 380 mg %), complexul B, D20%, C,P,K, aminoacizi esenţiali. Fructele manifestă o acţiune de protecţie vasculară, retiniană şi intestinală.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails