joi, 8 aprilie 2010

Hernia de disc cervicala

Scheletul coloanei cervicale este compus din 7 vertebre din care primele doua au o forma si o functie speciala.
Cele 7 vertebre se articuleaza intre ele prin intermediul unor articulatii localizate posterior si prin intermediul discurilor vertebrale localizate anterior; discurile au o structura complexa care asigura in acelasi timp mobilitatea gatului si stabilitatea coloanei cervicale. Mobilitatea mare a gatului si a capului este asigurata in 90% la nivelul articulatiei C1 pe C2 si diminueaza pe masura ce ne departam de C2.
Discul intervertebral are rolul de resort (amortizor) si in acelasi timp de mortar (ciment) intre corpurile vertebrale (comparate cu caramizi de constructie).
Degradarea discului intervertebral este in cea mai mare parte consecinta uzurii si foarte rar post traumatica.
Degradarea degenerativa a discului are drept consecinta 2 fenomene: unul este legat de compresie pe radacinile cervicale - in cazul herniilor de disc si al doilea fenomen este legat de absenta cimentului intre caramizi (instabilitate vertebrala). Daca herniile de disc cervicale sunt destul de rare (raport 1/10) comparate cu cele lombare, in schimb instabilitatea creata prin degradarea discului este mult mai importanta la nivel cervical decat lombar (legata de marea mobilitate cervicala comparata cu cea lombara).

Cauze

Peste 95% din degradarile de disc cervicale sunt date de uzura fiziologica (normala la 40 de ani) sau patologica si numai 5% sunt consecinta unor traumatisme importante (entorse grave sau fracturi).
In cazul herniilor de disc cervicale nu marimea herniei conteaza ci localizarea ei si durata de compresiune pe nerv. Se stie foarte bine ca o hernie voluminoasa produce o compresie evidenta (deci semne clinice importante) dar in ce priveste herniile mici ca volum mecanismul durerii este cu totul altul. Mai multi cercetatori au pus in contact tesutul nervos al radacinii cervicale cu tesutul nucleului pulpos al discului (partea centrala a discului) si au constatat o adevarata arsura chimica la locul de contact. In concluzie putem spune azi ca hernie voluminoasa - compresie mecanica si hernie mica - arsura chimica.


Simptome

Adevarata durere din hernia de disc cervicala - nevralgia cervicobrahiala trebuie diferentiata de cervicalgia comuna cu dureri difuze in regiunea gatului cu iradiere spre cap si fata.
Nevralgia cervicobrahiala este definita ca o durere care apare la nivelul gatului si iradiaza pe membrul superior. Aceasta durere se prelungeste pana la degetele mainii. Ea este adesea nocturna si impiedica somnul. Imobilizarea gatului cu o minerva amelioreaza durerea si este un semn indirect ca instabilitatea cervicala este cauza durerilor.
In functie de localizarea durerilor medicul poate aprecia nivelul de compresie. Cele mai frecvente hernii se localizeaza la nivelul C5/C6 si C6/C7.
Durerea pe umar si pe membrul superior este insotita de parestezii (furnicaturi) la nivelul degetelor iar mai tarziu daca compresia nervului continua aparitia de amiotrofie (diminuarea masei musculare a antebratului si mainii) cu consecinte pentru forta musculara.
Un semn precoce este disparitia sensibilitatii epicritice (sensibilitatea fina a mainii) cu senzatie ciudata cand palpam o foaie de hartie.


Diagnostic

Contrar celor scrise in articol, diagnosticul de hernie discala cervicala este foarte dificil clinic. Nu orice ortoped poate diagnostica hernia si consecintele ei iar diagnosticul precis este pus pe baza RMN-ului de coloana cervicala, examen indispensabil pentru diagnostic si pentru tratament.
Primul pas al investigatiilor ramane radiografia standard care nu trebuie sa lipseasca din bilantul unei nevralgii cervicobrahiale.
Un alt examen indispensabil este o electromiografie inainte de orice tratament.
Diagnosticul diferential ocupa un loc important si poate fi facut cu: periartrita scapulo-humerala, cu patologia rotatorilor de umar (coiffe de rotateurs), cu epicondilita (tennis elbow), cu algoneurodistrofia, cu sindromul de canal carpian, cu tumori intra sau extra medulare.


Tratament

In faza acuta imobilizarea prin colier tip minerva este indispensabila. Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice este eficace. Orice fizioterapie si mai ales kinetoterapie este prescrisa in aceasta faza. Dupa doua sau trei saptamini de tratament daca durerile nu se amelioreaza un tratament in bolus cu corticoid este cateodata benefic.
Infiltratiile peridurale sau epidurale sub control scaner au o eficienta scazuta.
Dupa 3 luni de tratament si repaus daca durerea nu cedeaza si daca apar semne neurologice (amorteli ale degetelor si scaderea fortei musculare) si daca imaginea RMN este formala pentru o compresiune prin hernie, interventia chirurgicala este indicata. Aceasta consta in ridicarea obstacolului prin cura herniei si prin stabilizarea vertebrelor prin arthrodeza vertebrala. Operatia este simpla si disparitia durerilor si a amortelilor este constata la iesirea din sala de operatii. In schimb recuperarea motorie (amiotrofia si forta musculara se recupereaza lent in 3 sau 6 luni).
Tratamentul cu namol, repaus la pat, gimnastica medicala sunt tratamente din istoria medicinii secolului 19.
Tratamentul cel mai modern preconizeaza inlocuirea discului vertebral cu o proteza, tratament cu o rata de succes de peste 90%; acest tratament permite in acelasi timp ridicarea obstacolului (ablatia herniei) si mentinerea mobilitatii coloanei cervicale mai ales la persoane tinere si active.

Reducerea activitatilor fizice

Pacientii care sufera de hernie cervicala de disc si au o simptomatologie zgomotoasa (manifestata prin dureri musculare, dureri in zona cervicala, parestezii ale membrului superior) ar trebui sa isi reduca temporar din activitati si sa stea cat mai mult timp in repaus la pat. Specialistii recomanda pacientilor sa isi gaseasca o pozitie antalgica (pozitie in care durerea este minima), in acest sens putand plasa un prosop sau o perna sub gat pentru a sustine ceafa intr-o pozitie neutra. Repausul la pat indicat in astfel de conditii nu inseamna neaparat imobilizare prelungita a pacientului cu evitarea oricarui tip de miscare, o astfel de atitudine putand cauza aparitia unui intreg sir de complicatii, de la agravarea simptomatologiei determinate de hernie, insotita de hipotrofia musculaturii gatului (datorita lipsei de mobilizare), la cele de natura circulatorie cu formarea de trombi venosi.
Pentru a evita astfel de neplaceri este indicat ca pacientul sa nu stea imobilizat mai mult de 2 zile consecutive, iar in acestea sa incerce sa isi miste picioarele in planul patului si antigravitational cat mai mult posibil si sa execute miscari minime din cap (atat cat sa intretine tonusul muscular).
Pe masura ce suferinta se amelioreaza, nivelul de activitate zilnica se poate modifica si el, depinzand de functionalitatea regiunii cefalice. In final, pacientul devine apt sa isi reia activitatea normala desfasurata anterior.

Comprese calde sau reci

Aplicarea locala a compreselor cu gheata in primele 24-48 de ore dupa aparitia traumatismului este utila pentru a diminua reactia inflamatorie ce apare imediat ca raspuns al organismului la injurie si care va determina la randul ei o serie de complicatii precum edematierea zonei, impotenta functionala, durere la repaus si la mobilizare. Pacientul poate resimti o crestere a temperaturii locale in zona traumatizata (aceasta fiind tot o consecinta a procesului inflamator). In ceea ce priveste hernia de disc cervicala insa, aplicarea de comprese reci sau calde nu are rezultate terapeutice spectaculoase datorita profunzimii leziunilor precum si caracteristicilor structurilor implicate, astfel ca pacientul poate sa isi aplice pe zona dureroasa orice tip de compresa doreste, acestea neagravand in nici un fel simptomatologia de fond. Indiferent de tipul compreselor, este important ca pacientul sa fie instruit corect in legatura cu modul de aplicare al acestora: nu este indicat sa fie puse in contact direct cu tegumentul, deoarece pot sa apara leziuni locale datorate hiper sau hipotermiei, prin modificarea spasticitatii vasculare. In unele cazuri se poate ajunge chiar si la arsuri termice pe zonele respective. De aceea se recomanda infasurarea pungilor cu gheata intr-un prosop sau orice alt material de bumbac. Aplicarea compreselor nu ar trebui sa dureze mai mult de 20 de minute per sedinta, iar intervalul liber dintre aplicatii este indicat sa fie de minim 10 minute.

Exercitii fizice

Efectuarea exercitiilor fizice specifice pentru zona cervicala (intinderi, rotatii sau mobilizari in diverse directii) este recomandata in hernia de disc de indata ce pacientul se simte apt sa le execute si doar daca primeste si acordul medicului curant. Prin astfel de exercitii se imbunatateste mobilitatea si flexibilitatea zonei, precum si tonusul muscular. Exercitiile ar trebui efectuate dupa o prealabila incalzire a regiunii, fie prin aplicarea unui prosop imbibat cu apa calda, fie prin dus cu apa calduta. In continuare sunt prezentate cateva exercitii utile pentru ameliorarea durerii din hernia cervicala de disc:
- capul se intoarce incet spre stanga; cu mana stanga se aplica o presiune minima pe barbie astfel incat capul se mai mobilizeaza cativa centimetri spre stanga; se mentine pozitia 20 de secunde si apoi se intoarce capul spre centrul axului corpului; miscarea se repeta identic si pentru partea dreapta
- capul se indoaie spre stanga si se incearca, prin miscari usoare si atente, ca urechea stanga sa atinga umarul; cu mana stanga se aplica presiune pe tample, in scopul de a forta putin miscarea; se mentine capul in aceasta pozitie timp de 20 de secunde si apoi miscarea se repeta si pe dreapta
- capul se apleaca inainte, iar cu barbia se incearca sa se atinga pieptul; umerii trebuie sa fie relaxati in acest timp; se tine capul astfel timp de 20 de secunde iar apoi se repeta miscarea
- pacientul sta intins pe spate cu genunchii intinsi si o perna sub cap si gat pentru a asigura suportul; se flecteaza capul (se indoaie capul); se mentine pozitia 10 secunde iar apoi se relaxeaza; se repeta miscarea de 10 ori.
Daca apare disconfort sau durerea se accentueaza, este semn ca exercitiile ar trebui oprite.

Mobilizarea

Numeroase studii bazate pe evidente clinice au demonstrat ca o metoda eficienta de a ameliora durerea din hernia de disc cervicala este miscarea prin exercitii adecvate. Specialisti au concluzionat ca femeile cu dureri cervicale cronice au resimtit o imbunatatire a starii de sanatate si confort, prin efectuare de exercitii de toleranta la efort folosind greutati sau benzi elastice de intindere.
Miscarea este importanta in economia intregului oraganism, nu doar din punct de vedere al atenuarii durerilor cervicale. 30 de minute de sport (mers cu bicicleta, inot, jogging sau chiar mers pe jos) sau exercitii aerobice efectuate zilnic au capacitatea de a imbunatati circulatia sangvina, ceea ce se va repercuta benefic asupra maduvei, care va fi mult mai bine irigata si implicit va capata o functionalitate mai buna.
Tipul exercitiilor, precum si timpul de realizare a acestora sunt aspecte ce trebuie discutate cu medicul sau fizioterapeutul.

Indreptarea posturii

Pozitiile vicioase si inadecvate mentinute in ortostatism de majoritatea pacientilor cu probleme de spate reprezinta factori favorizanti ai aparitiei si intretinerii durerii. Pacientii ar trebui sa constientizeze atitudinea si postura si sa incerce sa mentina o pozitie corecta in permanenta. Capul si gatul trebuie mentinute in rectitudine tot timpul iar coloana vertebrala nu trebuie sa devina cifotica sau scoliotica. In cazul pacientilor care petrec mult timp la birou, in fata computerului, este indicata pozitionarea acestuia la nivelul privirii, iar scaunul ar trebui sa fie cu spatar inalt si ergonomic, pentru ca spatele sa fie rezemat in permanenta de el. De asemenea, daca timpul de stat la birou este prelungit, se recomanda sprijinirea talpilor pe un scaunel.
Daca activitatile zilnice impun ridicarea sau caratul obiectelor grele sau voluminoase, specialistii recomanda ca o greutate sa nu depaseasca 5 kilograme, iar ridicarea sa se faca doar prin flectarea coapselor si genunchilor, in timp ce spatele ramane drept. Flexia corpului, adica aplecarea inainte, mentinand genunchii intinsi si ridicarea din aceasta pozitie ar trebui evitate. Pacientul nu trebuie sa realizeze miscari bruste de aplecare sau de rasucire.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails