marți, 22 iunie 2010

Diabet

Oricare dintre noi poate descoperi ca are diabet, o boala care, cu cunostintele actuale medicale, nu poate fi vindecata, bolnavul
neavand alta alternativa decat aceea de a invata sa traiasca cu aceasta boala.

Nu va speriati de aceasta perspectiva, asa cum ati putut trai pana la descoperirea bolii, veti putea sa va continua viata in bune conditii.
Puteti chiar sa nu observati nici un simptom multi ani inainte de diagnostic si sa constatati ca dupa tratament incepeti sa va simtiti mai bine.

Denumirea afectiunii, diabet mellitus, inseamna in limba greaca "sursa de zahar". Asta pentru ca medicii din antichitate observasera ca diabeticii produceau urina dulce. A avea diabet înseamna a avea prea multa glucoza în sange.



La omul sanatos alimentele care contin amidon (carbohidrati) sunt descompuse de sistemul digestiv in glucoza, care este preluata de sange care transporta substantele nutritive la celule. Cand nivelul de glucoza creste, pancreasul elibereaza un hormon numit insulina, care permite celulelor sa absoarba glucoza pentru a o utiliza ca sursa de energie.
Cantitatile de glucoza care nu sunt necesare pe moment se depoziteaza in ficat sau sub forma de grasimi.

Consecintele diabetului

Nivelul ridicat al glucozei in sange pentru mai mult timp poate afecta diferite parti ale organismului, afectiuni care pot fi remediate daca se reduce si se mentine scazut nivelul glucozei in sange. In primul rand sunt afectate vasele sangvine si nervii (neuropatie) din orice parte a corpului, dar mai ales de la nivelul picioarelor. Deteriorarea este lenta, dar provoaca probleme grave in cele din urma. De aici pot aparea diverse complicatii la nivelul diferitelor organe si structuri organice:

Ochii - retinopatie diabetica.
Inima - ingustarea arterelor, ceea ce provoaca angina si mareste riscul unei crize cardiace.
Rinichii - predispozitie la cistita si infectii ale vezicii urinare si
rinichilor, afectarea capilarelor.
Nervii - afectarea nervilor si a vaselor capilare poate sa cauzeze
amorteli si insensibilitate la durere, de aceea riscati sa nu va dati seama de niste rani minore care, ulterior, se pot infecta.
Organele genitale - prurit in zona genitala; barbatii pot ajunge
impotenti datorita deteriorarii vaselor de sange din penis.

Cauzele diabetului

Nu se stie de ce anumiti oameni ajung sa sufere de diabet si altii nu, dar se stie ca sunt implicati anumiti factori. Se crede ca sunt cauze diferite pentru diabetul de tip I si pentru diabetul de tip II.
Chiar daca multi oameni cred ca diabetul le-a fost provocat de stres, se pare ca nu exista nici o dovada medicala in acest sens.
Un alt mit fals este acela ca cei care mananca multe dulciuri sigur se vor imbolnavi de diabet.

Factorii ereditari

Chiar daca genele pot juca un rol in diabet, acesta nu este o boala ereditara si se crede ca legatura genetica este mai puternica in cazul diabetului de tip II.
Daca aveti o ruda apropiata care sufera de diabet nu inseamna neaparat ca va veti imbolnavi de diabet. Probabil ca mostenirea genetica reprezinta un factor de risc, dar alti factori hotarasc daca veti suferi sau nu de diabet, cum ar fi la tineri un virus.

Factorii non-ereditari

La persoanele mai varstnice, masa corporala si dieta pot constitui un factor semnificativ, din moment ce majoritatea persoanelor cu diabet de tip II sunt si supraponderale.
Exista zone geografice in care diabetul este mai raspandit, in acest caz o posibila explicatie ar putea fi dieta sau factorii de mediu.Unele boli ar putea sa predispuna la aparitia diabetului, inclusiv a
maladiilor care afecteaza echilibrul altor hormoni din organism.
Consumul excesiv de alcool poate sa afecteze pancreasul si sa cauzeze, astfel, diabetul.

Diabetul si sarcina

Putine femei fac diabet in timpul sarcinii. Cauza diabetului
gestational este necunoscuta, insa se crede ca diabetul gestational are o legatura cu hormonii produsi in timpul sarcinii. Dupa aproximativ 24 de saptamani, hormonii secretati de placenta pot face ca rezerva de insulina a
gravidei sa fie mai putin eficace, acest fapt sporind nivelul de glucoza din sange. Glucoza din sangele mamei revine la normal dupa nastere, dar probabil ca femeia se va confrunta cu o problema similara in cazul unei alte sarcini.

Cam jumatate din femeile care au suferit de diabet gestational vor suferi de diabet de tip II in fazele mai tarzii ale vietii.In ceea ce priveste efectele asupra fatului, daca acesta primeste prea multa glucoza din sangele mamei organismul lui va produce suplimentar insulina ca reactie, ceea ce contribuie la formarea depozitelor de grasime si la cresterea excesiva la fatului. In aceeasta situatie, probabil va fi necesara cezariana.
De obicei este suficient un regim alimentar adecvat in timpul sarcinii insotite de diabet, insa uneori sunt necesare si injectiile cu insulina.

Depistarea diabetului

Diabetul poate fi depistat prin analize ale sangelui, dar sunt si
simptome care pot constitui indicii ale instalarii diabetului.

Simptomele care apar intotdeauna in diabetul de tip I,
insulino-dependent sunt urmatoarele:
- senzatia constanta si severa de sete
- urinari foarte frecvente
- scaderea brusca si dramatica in greutate
- oboseala severa
- vedere neclara
Uneori apare:
- deshidratare
- infectii urinare, cistita
- vome
- cetoacidoze (come diabetice)
- prurit genital
Deoarece aceste simptome pot sa se agraveze rapid, este important ca bolnavul sa ceara ajutorul medicului pentru prevenirea deshidratarii si a posibilitatii bolnavului de a fi gata sa intre in coma.

Simptomele care apar in mod obisnuit in diabetul de tip II, latent, sunt urmatoarele:
- senzatia de sete excesiva
- urinari mai frecvente
- usoara scadere in greutate
- senzatia de oboseala si de lipsa de energie

Uneori apare:
- prurit genital
- vedere neclara
Chiar si simptomele neinsemnate pot sa indice niveluri crescute de glucoza in sange ceea ce poate provoca tulburari in decursul unei lungi perioade de timp. Este mai bine sa consultati medicul, chiar daca se dovedeste a fi o alarma falsa, decat sa nu luati in seama simptomele in cauza.

Complicatii ale diabetului:
- este afectata vederea
- mainile si picioarele incep sa amorteasca sau devin mai putin
sensibile la durere
- pierderea respiratiei dupa eforturi relativ mici
- dureri in piept

Criza de hipoglicemie - simptomele sunt datorate schimbarilor nivelului de glucoza din organele vitale si sensibile care au nevoie de glucoza, cum ar fi creierul. O astfel de criza apare atunci cand exista prea multa insulina in sange in raport cu cantitatea de glucoza,aparand de
obicei ca rezultat al unuia dintre factorii:
- amanarea sau evitarea mesei
- administrarea unei doze prea mari de insulina
- un exercitiu sau efort fizic brusc, de exemplu alergarea dupa autobuz
- consumul exagerat de alcool, mai ales in combinatie cu alimente cu carbohidrati Solutia o reprezinta corectarea acestui dezechilibru, mai ales prin consumul rapid de carbohidrati care intra repede in sange (sucuri, ciocolata, bomboane, o tableta de glucoza). Acestea cresc glicemia pe termen scurt, de aceea va trebui sa luati si o masa sau o gustare care sa contina amidon (un sandvis, fasole, paine prajita, fructe, biscuiti cu lapte) pentru stabilizarea nivelului de glucoza si prevenirea unei alte reduceri a acesteia. Simptomele si gravitatea lor variaza de-a lungul timpului si de la om la om. Cel mai adesea bolnavul resimte intr-o criza de
hipoglicemie urmatoarele simptome:
- transpiratie
- senzatie de rece si umezeala
- vedere neclara
- tremur si senzatie de lesin
- amorteala buzelor
- senzatie de foame accentuata
- nervozitate si irascibilitate
- paloare
- stare de confuzie
- imposibilitatea de concentrare
- daca nivelul de glucoza scade in continuare, poate aparea pierderea constiintei


Tratamentul si controlul diabetului

Daca veti urma stilul de viata prescris, constând în regim alimentar cu reducerea în special al glucidelor, efectuarea de exercitii fizice si, daca este nevoie, slabirea în greutate si renuntarea la fumat, veti consta ca veti simti atat de bine cum nu v-ati mai simtit demult. Insa nu va grabiti, acest lucru se va intampla in timp.

La inceput este posibil sa va fie greu sa va schimbati stilul de viata, organismul are nevoie de ragaz pentru a se regla. Tratamentul poate varia de la un bolnav la altul, unii pot fi chiar încântati de schimbarea din viata lor, pentru altii nici nu se impun multe restrictii.

Dieta in cazul diabetului

Pentru a tine sub control nivelul glucozei din sange in cazul
diabetului de tip II este necesar sa va schimbati regimul alimentar, sa aveti grija ce mancati si ca mesele sa fie regulate, in nici un caz sa nu
omiteti micul dejun.
Regulile de baza sunt urmatoarele:
- reduceti grasimile si zaharul
- consumati carbohidrati care se elibereaza mai incet in sange: orez, paine integrala, paste fainoase si cartofi
- consumati mai multe fibre, acestea se gasesc in legume proaspete, cereale, fructe si pastai ca mazarea si lintea; acestea va asigura un plus de fibre, vitamine si minerale
- alegeti cu grija proteinele, preferati sa consumati carne de pasare, oua, peste sau produse lactate cu continut scazut de grasimi, in locul carnii de porc sau de vita.
- evitati sarea, care poate agrva una dintre complicatiile diabetului, si anume hipertensiunea arteriala.

Importanta exercitiilor fizice

Exercitiile care va fac sa transpirati putin si sa respirati din greu stimuleaza inima sa pompeze sange in tot organismul, intensificand,
astfel, circulatia. Astfel va protejati sistemul circulator care poate fi afectat de diabet.
Daca nu sunteti obisnuit cu exercitiile fizice, daca aveti
hipertensiune arteriala asociata diabetului sau daca sunteti predispus la crize de hipoglicemie este preferabil sa cereti intai sfatul medicului si sa depuneti un efort progresiv.

Medicatia orala

Insulina nu poate fi administrata oral pentru ca este descompusa de sistemul digestiv. Din aceasta cauza in cazul bolnavilor cu diabet de tip I injectiile cu insulina suplinesc cantitatile de insulina pe care organismul nu le produce in mod natural.
La persoanele care sufera de diabet de tip II tratamentul ajuta organismul sa utilizeze mai eficient insulina pe care o produce sau stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina, ceea ce duce la scaderea glucozei din sange. Se administreaza tratament doar daca schimbarea dietei nu duce la o scadere suficienta a glucozei in sange.

duminică, 13 iunie 2010

Cura de slabire

Urmand aceste simple sfaturi pentru sanatate in mai putin de 1 saptamina veti observa ameliorari semnificative in starea sanatatii Dvs. Orice mic discomfort care poate aparea in acest timp e semn ca organismul se revitalizeaza. Sporirea sanatatii comunicarii intercelulare fortifica mecanismele interne de autocuratire. Toxinele acumulate pe parcursul vietii incet se dizolva si sunt scoase afara pe cale naturala. Are loc detoxifierea organismului. .

Beti 1 litru de Apa pe zi - in caz de convalescente beti 2-3 litri de apa pe zi. Acest simplu obicei produce detoxifierea, normalizarea metabolismului si intarrea imunitatii organismului

Cura de slabire ieftina si eficienta! 4 cicluri de 3+1 zile = 16 zile = minus la cantar 3 kg

Daca doriti sa slabiti sau mai bine zis doriti sa urmati o cura de slabire eficienta si fara efecte dramatice atunci va recomandam urmatoarea metoda de slabire - beti 300 - 600 ml de apa in loc de masa de dimineata si tot atit in loc de masa de seara - pofta de mancare de obicei dispare.(timp de 3 zile)

Masa de la mijlocul zilei (pranzul) e obligatoriu sa fie luata. Beti pe zi 20 ml de apa pentru fiecare kilogram de masa corporala (daca cantariti 90 kg atunci consumati 90 x 0,02 = 1,8 litri de apa).

Nu beti apa in timpul mesei si nici cu 30 minute inainte si dupa masa. In ziua a 4-a a curei de slabire luati si mancarea de seara. Aici se incheie primul ciclu = 3 + 1 zile.

Pentru un efect bun sunt necesare 3-4 cicluri. Nu mancati gras si prajit. Reduceti consumul de zahar si sare de 3 ori.

Carnea nu o mancati cu paine - mai bine mancati-o cu multe legume in proportie de 1 parte carne / 7 parti legume.

Consumati mai multe legume si fructe.

Aceasta cura de slabire induce detoxifierea organismului si face bine sanatatii de ansamblu. La fel se recomanda sa mergeti pe jos la pas usor 40 de minute dimineata inainte de servici si seara dupa servici. Mai multe studii arata ca mersul pe jos normalizeaza tensiunea arteriala, normalizeaza metabolismul, sporeste creativitatea, sporeste capacitatea de munca si prelungeste viata.

Alte recomandari pentru frumusete

Beti 2-3 pahare de Apa dimineata imediat dupa somn si amanati primirea hranei cu 20-30 de minute. Veti avea o senzatie de inviorare placuta.

Apa scade dependenta diabetica a organismului si scade riscul diabetic al zaharului si dulciurilor sau alimentor ce contin zahar (ceai, cafea, sucuri, apa gazoasa, prajituri, torturi, etc.)

Organismul uman nu cheltuie energia interna pentru asimilareaapei pentru consumul propriu - apa se asimileaza 100% fara pierderi de energie.

Apa creste rezistenta organismului la stres. Apa scade sensibilitatea ranilor la schimbarea vremii (meteodependenta ranilor).

Apa normalizeaza nivelul colesterolului in singe, creste mobilitatea organismului si imbunatateste circulatia periferica a singelui si fluidelor in organismul uman

Beti un pahar de Apa seara cu 30 minute inainte de culcare fara sa mancati nimic dupa aceea - veti avea un somn mai linistit si veti sforai mai putin.

Nu beti apa cu 30 de minute inainte de mancare. Nu beti apa in timpul mancarii si nici 30 de minute dupa mancare.

Inainte de a consuma fructele si legumele tineti-le 30 de minute intr-un vas cu apa - fructele si legumele se improspateaza.

Nu consumati perioade prea indelungate de timp apa minerala ce are concentratia de mineralizare mai mare de 1,5 g/litru deoarece mariti concentratia de saruri in organismul Dvs. ceea ce poate duce la slabirea sanatatii fara cauze aparent evidente.

Evitati consumul apei carbo-gazoase - apa plata e mai recomandata

Pentru a intari sanatatea dintilor, sanatatea gingiilor si igiena cavitatii bucale clatiti-va bine gura cu apa dupa fiecare masa timp de 1 minut.
Sursa:AquaWelt
Related Posts with Thumbnails